Работата по укрепването на конструкцията на парижката катедрала Нотр Дам и

...
Работата по укрепването на конструкцията на парижката катедрала Нотр Дам и
Коментари Харесай

Завърши укрепването на конструкцията на парижката катедрала Нотр Дам

Работата по укрепването на структурата на парижката катедрала Нотр Дам и обезпечаването на нейната сигурност е приключена в сходство с създадения график. Реставрацията на катедралата се постанова, защото тя силно пострада по време на пожара през април 2019 година. 

Вечерта на 15 април, по време на строителни действия при огромна реституция, избухва огромен пожар, обхванал целия покрив и шпила. Пожарът горя около 15 часа и унищожи целия покрив, само че пожарникарите избавят двете кули на фасадата. Заради реставрацията огромна част от експонатите са били изнесени и по този начин не са потърпевши.

Работата по реставрацията стартира още на 16 април. Първите реставрационни работи в този момент ще стартират още през тази зима.

Съгласно информация от Agence France-Presse, в близко време ще бъде разгласен търг за избор на компании, които ще вземат участие в работите  по реставрацията на катедралата и почистването на нейните стени и пода. През март тази година стана известно, че архитектите към този момент са избрали към хиляда вековни дъбови дървета във френските гори, с цел да възстановят кулата на Нотр Дам. Специалистите считат да стартират неговата реорганизация през осента на 2022 година.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се разпореди за привършване на реставрирането на Нотр Дам в петгодишен период. Но, изследвайки вредите, в идващите месеци доста експерти обявиха, че да се реализира това в този къс период е невероятно. По-реалистичният срок за цялостното възобновяване на катедралата, съгласно множеството разбори, е че то може да отнеме  15-20 години.

След две години  „ Парижката Света Богородица “ (Notre-Dame de Paris),ще стане на 860 години. Първият камък за нейното изграждане е подложен през 1163 година при свещеник Морис дьо Сюли, основател за построяването на катедралата.

„ Парижката Света Богородица “ е един от най-известните знаци на Париж и френската нация. През 1805 година получава почетен статут на дребна базилика. Приблизително 12-13 милиона туристи я посещават годишно, което я прави най-посещаваният монумент в Париж. Катедралата е оповестена за исторически паметник и е в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО от 1991 година.

Средновековната католическа катедрала в Париж  носи името на Дева Мария и е считана от мнозина за един от най-хубавите образци на френската готическа архитектура. Отличава се с реформаторски нервюрен кръстат свод, големи цветни розетни прозорци, реализъм и обилие на скулптурна украса на фасадата, считана за една от най-красивите.

Популярността на католическата катедрала разцъфтява скоро след публикуването през 1831 година на романа " Парижката Света Богородица " на Виктор Юго. Това довежда до създаването на  план за реституция сред 1844 и 1864 година. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР